Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

AEGON CEE: Masurile legislative adverse din Polonia si Ungaria au "costat" grupul 25 milioane euro


Schimbarile legislative survenite in 2010 pe pietele de pensii private obligatorii din Ungaria si Polonia au avut un impact estimat la reducerea cu circa 25 milioane de euro a profitului brut cumulat obtinut de subsidiarele AEGON in regiunea CEE. In conditiile in care toate pietele de pensii private din regiune au fost afectate in diverse grade de masurile de austeritate intreprinse de guverne, cifrele comunicate recent de AEGON reprezinta un exemplu graitor despre modul in care instabilitatea legislativa poate afecta nu numai interesele cetatenilor de rand, beneficiarii activitatii depuse de fondurile de pensii, dar si marile grupuri financiare, care au investit sume uriase pentru transformarea in realitate operationala a reformei pensiilor in regiune. Urmare a acestui context defavorabil, si apreciind potentialul de dezvoltare a pensiilor facultative in regiune ca "limitat", grupul olandez isi propune ca in urmatorii ani, in paralel cu actiuni menite sa creasca eficienta operationala a subsidiarelor specializate in pensii, sa realizeze si o translatare a centrului de greutate al afacerilor sale in zona catre piata cu potential mult mai mare de crestere, a asigurarilor de viata, a anuntat recent Gabor KEPECS, CEO, AEGON CEE.

In afacerile dezvoltate de AEGON in regiune, Ungaria si Polonia ocupa un loc central, atat prin volum si "vechime", cat si prin pozitia foarte buna ocupata de fondurile de pensii administrate in aceste piete. Prin comparatie, Cehia, Slovacia, Turcia si Romania sunt piete mult mai tinere unde, chiar daca au o pozitie buna, fondurile AEGON n-au o istorie suficient de indelungata ca sa fi acumulat volume de active impresionante.

In Ungaria, operatiunea de "nationalizare" mascata a fondurilor de pensii private obligatorii intreprinsa de guvern a redus numarul participantilor la fondurile de pensii private obligatorii, de la peste 3 milioane, la circa 100.000. Si activele administrate s-au diminuat intr-o proportie asemanatoare, fondurile fiind obligate sa transfere catre bugetul public de pensii activele acumulate in conturile participantilor care au cedat "santajului" guvernamental si au revenit in pilonul public de pensii. Volumul total al acestui transfer s-a cifrat la circa 12 miliarde euro.

In acest context, numarul participantilor la fondul administrat de AEGON s-a redus de la circa 600.000, la 17.000, in timp ce volumul activelor administrate s-a redus drastic, de la peste 2 miliarde euro, la circa 140 milioane euro. Ca atare, desi AEGON a ocupat si continua sa ocupe o pozitie de top pe piata maghiara de pensii private, fondurile sale insumand peste 200.000 de participanti daca luam in considerare si segmentul facultativ, potentialul acestei afaceri s-a redus semnificativ. Pe de alta parte, chiar daca in Polonia masurile guvernamentale nu au fost tot atat de drastice, este de asteptat ca reducerea substantiala a procentului de contributie la Pilonul II sa afecteze vizibil ritmul de crestere a activelor administrate si, implicit, profitabilitatea companiei de pensii.In acest context, decizia grupului, de a muta centrul de greutate al afacerilor din Ungaria si Polonia din domeniul pensiilor catre piata de asigurari de viata, nu este deloc surprinzatoare, mai cu seama ca subsidiarele specializate in acest domeniu detin in ambele piete pozitii de top.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 06.07.2011

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva