"Luand in considerare evolutiile demografice si impactul crizei, configuratia prezenta a sistemelor de pensii publice a devenit nesustenabila. Ca atare, toate statele membre ale Uniunii Europene au intreprins in ultimii ani reforme in aceasta directie, dar este inca nevoie de masuri decisive pentru ca sistemele de pensii sa ramana sustenabile si sa poata furniza beneficii adecvate", a declarat Laszlo ANDOR, Comisar European
Pentru Munca si Chestiuni Sociale, cu ocazia reuniunii ministrilor responsabili de politicile sociale din tarile OECD. El a adaugat ca, "in paralel, vom avea nevoie de strategii coerente pentru a incuraja imbatranirea activa, implicand investitii substantiale pentru a asigura integrarea in munca si perfectionarea profesionala continua a lucratorilor de varste mai inaintate, precum si acoperirea nevoilor lor in ceea ce priveste mentinerea sanatatii si securitatii muncii".
ANDOR a reamintit obiectivele sociale ale programului Europa 2020, subliniind ca Uniunea Europeana va sprijini financiar atingerea acestora, cheltuind pana in 2013 circa 10 miliarde euro din Fondul Social European, la care se vor adauga alte sume din Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru dezvoltarea infrastructurii si serviciilor educationale. Pentru a aduce in atentia cetatenilor europeni problematica pensiilor, 2012 a fost declarat "Anul European al Imbatranirii Active".
Laszlo ANDOR a tinut sa sublinieze importanta rolului jucat de dialogul social si necesitatea participarii tuturor "etajelor" societatii pentru constructia unui sistem de asistenta sociala viabil pe termen lung. "Europa 2020 este un program care urmareste sa conduca la politici sociale mai eficiente si stimulatoare pentru integrarea in munca, astfel incat economiile viitorului sa ofere si o mai buna echitate sociala". Succesul lui va depinde insa in mod fundamental de calitatea si cuprinderea dialogului social, de implicarea si sustinerea oferite de partenerii sociali.