Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Stiri

Inapoi

2011: 108 milioane lei profit pentru participantii la Pilonul II


Fondurile de pensii private obligatorii au adus participantilor, in 2011, un profit de 108,29 milioane lei, suma care se reflecta in mod direct in cresterea valorii din contul fiecarui participant la fondurile de pensii administrate privat, a aratat Mircea OANCEA, Presedinte CSSPP, cu ocazia intalnirii liderilor din piata de pensii private organizata de Revista PRIMM - Asigurari & Pensii sub titulatura XPRIMM Forecast Meeting 2012.

"La mai putin de 4 ani de la lansarea sistemului, este inca prematur sa vorbim despre randamentul fondurilor de pensii. Acesta este un indicator a carui valoare este relevanta numai pe orizonturi mult mai mari de timp", a mai spus seful autoritatii de supraveghere. El a apreciat insa ca este firesc ca participantii sa fie interesati de performanta investitionala a fondului de pensii la care au aderat, iar Comisia monitorizeaza permanent si acest aspect. In acest context, OANCEA a subliniat ca piata de pensii private a demonstrat performante solide, real pozitive, chiar daca in contextul economic actual, caracterizat de o pronuntata volatilitate a pietelor financiare, randamentele foarte inalte ale primilor ani n-au putut fi mentinute.

In cursul anului 2011, activele nete administrate in Pilonul II au crescut cu aproape 2,1 miliarde lei, respectiv cu 48,12%, dintre care circa 1,82 miliarde lei au reprezentat contributiile nete intrate in fonduri.

La finele lunii decembrie 2011, valoarea totala a activelor nete in administrare se ridica la 6,416 miliarde lei. De la lansarea sistemului si pana in prezent, adica in perioada mai 2008 - decembrie 2011, fondurile de pensii de Pilon II au primit contributii brute totale de aproximativ 5,687 miliarde lei. Diferenta dintre aceste doua sume, de circa 729,25 milioane lei, reprezinta in fapt rezultatul concret obtinut de fonduri in beneficiul participantilor lor, prin activitatea de administrare.

Anul 2011 a adus in sistem, pe fondul usoarei revigorari economice si a pietei muncii, un plus de 330.000 participanti, cu 21,6% mai mare decat cel din 2010. Astfel, numarul total al romanilor care economisesc pentru pensie intr-un fond de Pilon II este 5.516.038.

Trebuie mentionat totusi ca, pe fondul fluctuatiilor inregistrate pe piata muncii in ultimii ani, exista numerosi participanti pentru care nu s-au virat contributii in mod constant. Pe parcursul anului 2011, numarul acestora s-a situat luna de luna in jurul nivelului de 1,9 milioane persoane. Vestea buna este insa ca numarul participantilor care nu au primit in cont nicio contributie de la debutul sistemului si pana acum s-a redus simtitor, de la 961 mii in mai 2008, la ceva mai putin de 240 mii in decembrie 2011.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 01.02.2012

Cele mai recente stiri:
» Pilonul II de pensii private obligatorii dupa primii 15 ani: Romanii au virat 16,9 mld. EUR si au acum in conturi cu 5 mld. EUR mai mult
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:



Arhiva